Γεώργιος Μανιάτης Χειρουργός Οδοντίατρος Στη Νέα Σμύρνη

ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΡΗΤΙΝΩΝ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ

Η έμφραξη, (το σφράγισμα) αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες οδοντιατρικές πράξεις. Αποκαθιστά την κατεστραμμένη οδοντική ουσία της μύλης του δοντιού που προκαλείται από την τερηδόνα ή από κάποιο ατύχημα.

Ο εντοπισμός της τερηδόνας είναι μία οδοντική νόσος που καταστρέφει την αδαμαντίνη η οποία αποτελεί το αρχικό στρώμα των δοντιών. Ακολούθως συνεχίζει να επεκτείνεται, ώσπου να φτάσει στο μέρος που βρίσκεται το νεύρο κάθε δοντιού και σταδιακά το καταστρέφει ολοσχερώς. Ο πόνος στην προκειμένη περίπτωση είναι οξύς, αφόρητος και πιθανά το δόντι να χρειαστεί απονεύρωση ή ακόμα και εξαγωγή. Οι ιστοί που καταστρέφει η τερηδόνα δεν αναγεννιούνται όμως η επέκταση της νόσου και οι επιπλοκές της, μπορούν να αποτραπούν με την τοποθέτηση των σφραγισμάτων.
sfragismata_nea_smirni
Η χρήση των ρητινών για «λευκά σφραγίσματα» είναι μια γρήγορη και εύκολη μέθοδος. Η ρητίνη εφαρμόζεται στην οδοντική κοιλότητα σε λεπτά στρώματα και αποκτά σκληρότητα με τη βοήθεια ενός ειδικού φωτός (φωτοπολυμερισμός). Η έμφραξη δημιουργεί χημικό δεσμό με την οδοντική επιφάνεια, προστατεύοντας από τη δημιουργία δευτερογενούς τερηδόνας. Η χρωματική απόδοση του σφραγίσματος είναι παρόμοια με του φυσικού δοντιού. Οι ρητίνες ενδείκνυνται για μικρού έως μεσαίου μεγέθους οδοντικές κοιλότητες.